Skal serveres med skysovs: Stor råvarehandelsvirksomhed skyder penge i firma, der laver kød ud af luft

Tacos med kultiveret kylling lavet af Air Proteins probiotiske produktionsproces. | Foto: Air Protein
Tacos med kultiveret kylling lavet af Air Proteins probiotiske produktionsproces. | Foto: Air Protein

En af verdens største virksomheder indenfor råvarehandel, Archer-Daniels-Midland Co. investerer i opstartsvirksomheden, Air Protein, der fremstiller kød fra luftens elementer.

Archer-Daniels-Midland Co (ADM)., Barclays Plc og Googles venturekapitalenhed står for større finansiering på 32 millioner dollars (195,56 millioner kroner) til opstartsvirksomheden Air Protein. Det californiske firma kombinerer kuldioxid, ilt og kvælstof med vand og mineraler i en såkaldt probiotisk produktionsproces, der omdanner de luftige elementer til næringsstoffer.

Det hele lyder som taget ud af en science fiction-film, men Air Proteins administrerende direktør, Lisa Dyson, siger, at det er ligesom at fremstille yoghurt - en proces, der involverer levende kulturer, men der kræves ikke noget dyrkbart land. 

Hvis den er skalerbar, hjælper teknologien med at reducere landbrugets emissioner og endda forbedre fødevaresikkerheden, da produktet kan laves overalt uafhængigt af klima, jord og vejrforhold.

- Der vil være 10 milliarder mennesker på planeten i 2050, og vores nuværende fødevareproduktionssystem er en af de største drivhusgasproducerende sektorer, i et interview med Bloomberg og fortsætter:

- Kødindustrien er den største drivhusgasproducerende sektor inden for fødevarer.

Virksomheden vil bruge midlerne til at starte et innovationslaboratorium, fremskynde produktudvikling og kommercialisering af deres produkter - samt at rekruttere og opbygge et det bedste team muligt, lyder det fra Air Protein i en e-mail-erklæring. Der er stadig ingen fastlagt tidslinje for, hvornår det alternative kød vil komme på markedet.

Air Proteins teknologi er ifølge ADM tilpasset virksomheden større mission om at udvikle innovative produkter til at imødekomme den voksende globale efterspørgsel efter nærende mad og drikkevarer, siger Darren Streiler, der investeringsdirektør for ADM Ventures i en e-mail-erklæring. 

En del af finansieringen vil i følge blive brugt til at fremskynde krævede indsendelser til USA's føderale fødevare- og lægemiddelmyndighed, produktudvikling og kommercialisering.

Luftbaseret kylling serveres med asparges og tomater. Air Protein skaber kødalternativet ud af mikrober og elementer i luften, på samme måde som hvis man lavede yoghurt. | Foto: Air Protein

Som at lave yoghurt

Yoghurt fremstilles ved at tilføje levende kulturer til varm mælk, som skaber det ideelle miljø for bakterier til at trives til fortykning af mælken. 

Luftproteins proces skaber en proteinkilde, der har alle de essentielle aminosyrer og er rig på vitaminer og mineraler, herunder B12.

- Når vi først har den proteiningrediens, skaber vi teksturer og smag af kød ved at kombinere forskellige kulinariske teknikker, siger Lisa Dyson og fortsætter: 

- Du kan tænke på det som at tage hvedemel og omdanne til pasta. Der er forskellige kulinariske teknikker til at gøre det, og i en lignende type koncept er vi i stand til at bruge kulinariske teknikker til at gå fra den proteiningrediens til de endelige kødprodukter.

Investeringen kommer i takt med, at sektoren for kultiveret kød ekspanderer - ligesom Beyond Meat og Impossible Foods Inc., der fremstiller plantebaserede burgere, der ligner den ægte vare. Disse virksomheder er imidlertid afhængige af afgrøder som sojabønner og ærter, hvoraf nogle har begrænset forsyning indtil videre.

Kapitalindsprøjtningen kommer også på et tidspunkt, hvor forbrugerne bliver mere bekymrede over, hvor deres mad kommer fra, og om de dyrkes på en etisk og miljøvenlig måde. Selv kødgiganter som Tyson Foods Inc., har gjort et strejf i den alternative proteinsektor.

- Det, vi ser på markedet, er, at forbrugerne virkelig leder efter mere bæredygtige tilgange, mere miljøvenlige valg af fødevarer, så vi er glade for at have det som en nøgledifferentierende funktion med vores protein, sagde Dyson.

Få de seneste nyheder fra AgriNews i indbakken

Mest læste | Teknologi

Nyhedsoverblik

SENESTE NYT

41918.jpg
Rapsprisen korrigerer nedad – men peger op på lang sigt
Den russiske regering besluttede i december måned at pålægge eksporttold på russisk hvede. Denne eksporttold vil nu blive sat endnu højere op på grund af frygt for en eskalerende inflation i landet.
Rusland vil sætte eksporttolden yderligere op for hvede
De ukrainske kornpriser til eksport rammer nu det højeste niveau i mere end syv år.
Ukrainsk eksportpris for hvede i ny rekord
41911.jpg
Fusion med fordele: Forsikringsmæglere i ny form styrker landmændenes forsikring
41909.jpg
En kold overraskelse: Fund af Covid-19 på is i Kina
41907.jpg
7,4 millioner kroner afsat til klima-projekter
41903.jpg
KHL sender 3 millioner tilbage til medlemmerne
41892.jpg
L&F mener: Mere risikovillig eksportkredit er godt nyt for fødevareklyngen
41887.jpg
Hvor mange bliver fyret på grund af kvælstofkrav?
41880.jpg
Den grønne bølge rammer snart maskinerne

Mest læste i dag

Hun skal stå i spidsen for varerne i Danmarks nye lavprissupermarked
Tidligere zoo-direktør bliver formand for Den Danske Naturfond
Rema 1000 og Schulstad sløjfer hver anden levering med lastbil
Opadgående trend på Nord-West-noteringen
McDonald’s Danmark får sit første veganske produkt på menuen
Lagkagehuset bliver fast partner hos Too Good To Go
Endnu et erhverv i klemme hos Fødevarestyrelsen
Den grønne bølge rammer snart maskinerne
ASF-vaccine viser positive resultater
175 millioner giver styrke til grøn SMV-bølge

Mest læste 7 dage

Landbrugets legitimitet er under pres
Arla Foods vil fordoble onlinesalg af mejeriprodukter
Danskernes bio-skrald skal gøde markerne
Dagrofa indgår stor aftale med Naturli' om plantebaserede fødevarer
BASF skal producere medicinalkasser af genanvendt plast til Covid-19-vaccine
Brug Covid-19-genopretning til at stoppe skadelig fødevareproduktion
Nyt dansk forsøgsprojekt med Conservation Agriculture i støbeskeen
Ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Danish Crown køber svensk pølseproducent
Cargill åbner gigantisk foderfabrik i USA