Teknologisk Institut vil bekæmpe ukrudt med droner

Teknologisk Institut har sammen med Syddansk Universitet, Itelligence og Nygaard-AgroConsult sat sig for at udvikle en drone med en intelligent ukrudtsstryger – også kaldet 'weed wiper' – der kan foretage stedsspecifik bekæmpelse af ukrudt. | Foto: Teknologisk Institut.
Teknologisk Institut har sammen med Syddansk Universitet, Itelligence og Nygaard-AgroConsult sat sig for at udvikle en drone med en intelligent ukrudtsstryger – også kaldet 'weed wiper' – der kan foretage stedsspecifik bekæmpelse af ukrudt. | Foto: Teknologisk Institut.

Ifølge Teknologisk Institut kan man opnå både miljø- og bundlinjebesparelser, hvis man bruger dronen som værktøj til bekæmpelse af ukrudt.

 

Bjørneklo er en invasiv planteart, der fortrænger andre arter og påvirker biodiversiteten i negativ retning. Samtidig indeholder den en giftig plantesaft, som kan forårsage alvorlige forbrændinger. Derfor har man prøvet alt, lige fra opgravning til græssende får, for at komme den invasive kæmpebjørneklo til livs. 

Men en drone med et værktøj monteret kan være vejen frem. I hvert fald hvis man spørger Mathias Flindt, der er droneekspert og en af hjernerne bag et igangværende, innovativt forskningsprojekt på Teknologisk Institut.

- Vi arbejder på at få gjort dronerne til et værktøj. Hvor man tidligere har brugt meget energi på at samle data ind, så vil vi gerne bruge dronen som et værktøj, der reagerer på baggrund af de indsamlede data. På den måde lukker vi cirklen, siger han.

Ved hjælp af kamerateknologi og kunstig intelligens - som er en del af værktøjet – kan en drone identificere bjørnekloen og flyve ned mod den, hvorefter dronen med ukrudtsstrygeren påtrykker et middel, som vil bekæmpe planten.

- På den her måde laver vi en bekæmpelse, hvor det kun er bjørnekloen, der bliver ramt af midlet. Ved en art- og stedsspecifik bekæmpelse undgår vi ligeledes at påvirke den øvrige fauna, der er bjørnekloens naturlige fjender, fortæller Morten Nygaard fra Nygaard-AgroConsult.

Dronen bruger kunstig intelligens til at identificere ukrudt i marken. | Foto: Teknologisk Institut.

Et potentiale med mindre kemi

Ifølge en ny analyse foretaget af Teknologisk Institut er der potentiale for, at dronen fra luften kan bidrage til udbygningen af teknologien i landbruget. Værktøjsdronen med ukrudtsstrygeren kan således hjælpe landbruget med at holde bestemte ukrudtsarter nede uden at bruge store mængder af sprøjtemiddel, til fordel for både miljøet og for bundlinjen.

- I landbruget er der mange forskellige brugsscenarier, hvor man vil kunne bruge den her teknologi, som vi er med til at udvikle. Traditionelt ville man behandle hele marken, men ved hjælp af den her drone og en genkendelse af ukrudtet, kan man altså spare mellem 60 og 95 procent af kemien, fortæller Thomas Nitschke, der er faglig leder og ekspert i præcisionslandbrug ved Teknologisk Institut.

- Perspektiverne i den her case og i præcisionslandbruget i det hele taget er rigtig store. Der er både miljøbesparelser og bundlinjebesparelser, tilføjer han.

Projektet drives i et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Syddansk Universitet, Itelligence og Nygaard-AgroConsult.

Brede perspektiver

Og det er altså ikke kun bjørneklo, ukrudtsstrygerdronen kan have i sigte. I samme genre vil den også kunne bruges til tidsler, pastinak og andre ukrudtsarter, som landmanden kæmper med. Derudover er der også en lang række andre brugsscenarier, hvor man kun skal lade sig begrænse af fantasien.

- Vi har afprøvet det her værktøj på bjørneklo, men hele konceptet med at kunne identificere et punkt og gå ind og markere eller lægge et tryk med et droneværktøj, ser vi rigtig mange potentialer i. For eksempel kunne man bruge den til at rengøre vinduer på ottende etage eller solceller på taget af huse, fortæller Mathias Flindt.

Projektet drives i et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Syddansk Universitet, Itelligence og Nygaard-AgroConsult. Arbejdet er støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

Foto: Teknologisk Institut.

Få de seneste nyheder fra AgriNews i indbakken

Mest læste | Teknologi

Nyhedsoverblik

SENESTE NYT

Selvom prisen for rapsfrø på afgrødebørsen i MATIF i Paris har sat sig en anelse hen over de seneste uger, så udviser de tekniske indikatorer fortsat tegn til, at prisen for rapsfrø skal opad på den lange bane.
Rapsprisen udviser fortsat tegn på optur
42403.jpg
Afstemning i Økologisk Landsforening: - Vi vil styrke demokratiet og fremtidssikre i organisationen
Den ugentlige opgørelse fra det amerikanske landbrugsministerium over eksporten af afgrøder ud af USA, var i den grad til den prisstærke side for majs, sojabønner og olierelaterede afgrøder som sådanne. Alligevel oplevede vi i sidste uge et afgrødemarked, der satte sig en anelse i pris.
Imponerende efterspørgsel efter sojabønner
42396.jpg
Demonstrerer imod landbrugsreform: Indiske landmænd holder 'traktor-rally' i hovedstaden på nationaldag
42394.jpg
Finske Wolt scorer 3,2 milliarder kroner til at holde trit med madleveringsboomet
42379.jpg
Til bunds i Covid-19: Tysk kødproducent med i internationalt samarbejde
42376.JPG
Bæredygtigt Landbrug vinder sag om krydsoverensstemmelse på §3
42367.jpg
Ukurante millioner: Fødevare-startup øger værdiansættelse gennem finansieringsrunde
42355.JPG
Minkerstatninger: Mink-milliarder er too little way too late
42349.jpg
Nescafé bruger kaffens kraft til at forbedre flere liv

Mest læste i dag

- Fritgående tamsvin bør flyttes indenfor
Investorer sagsøger Bayer for tab af aktiepriser
Mink-milliarder er too little way too late
Danish Crown øger forspring til konkurrenter
Halmleverandører presset af rekonstruktion
Fødevare-startup øger værdiansættelse gennem finansieringsrunde
Sengetøjsgigant forpligter sig på bæredygtigt bomuld
Indiske landmænd holder 'traktor-rally' i hovedstaden på nationaldag
56 millioner til fire miljøprojekter
Nescafé bruger kaffens kraft til at forbedre flere liv

Mest læste 7 dage

Der er bred enighed om målet, men ikke midlet
Rema 1000 og Schulstad sløjfer hver anden levering med lastbil
Maskingrossist opkøbt
Nykredit har stor succes med grøn maskinfinansiering
Hun skal stå i spidsen for varerne i Danmarks nye lavprissupermarked
Circle K lancerer grønt brændstof til tung transport
Tidligere zoo-direktør bliver formand for Den Danske Naturfond
BASF skal producere medicinalkasser af genanvendt plast til Covid-19-vaccine
Vestager afviser EU-forklaring om minkkompensation
Nyt datomærkningsværktøj skal mindske madspild