Rødt kvalitetsmærke: Økologiske varer er fortsat det sikreste valg

Økologiske fødevarer er det sikreste valg, hvis man vil spare sig selv for pesticider. Det viser ny pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen. | Foto: Moment Studio, Økologisk Landsforening
Økologiske fødevarer er det sikreste valg, hvis man vil spare sig selv for pesticider. Det viser ny pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen. | Foto: Moment Studio, Økologisk Landsforening

Ønsker man som forbruger helt at undgå rester af pesticider i sin mad, så er de sikreste fødevarer de økologimærkede. I Fødevarestyrelsens årlige pesticidrapport fremgår det, at der i gennemsnit er rester af pesticider i mere end halvdelen af de ikke-økologiske frugter og grøntsager.

Der er gennemsnitligt pesticidrester i mere end halvdelen af den ikke-økologiske frugt og grønt, der bliver solgt i de danske butikker. Det viser Fødevarestyrelsens Pesticidrapport 2019, der har til formål hvert år at kontrollere en række danske fødevarer for pesticider. Den er netop udgivet. 

Rapporten viser, at 72 procent af de ikke-økologiske frugter og 34 procent af de ikke-økologiske grøntsager indeholder syntetiske pesticidrester. Den påviser yderligere, at pesticidrester er mere hyppige i udenlandsk frugt og grønt end i de danske varianter.

En af de underlæggende årsager til denne forskel ligger, ifølge formanden for Økologisk Landsforening, Per Kølster, i det faktum, at danskerne er blevet mere fortrolige med økologiske madvarer.

- År efter år finder myndighederne pesticidrester i ikke-økologisk frugt og grønt. Heldigvis er de danske forbrugere blevet mere opmærksomme på, at økologi er det sikre valg, hvis man vil spare sig selv og sin familie for rester af syntetiske pesticider. Salget af økologiske varer stiger massivt år for år – ikke mindst økologisk frugt og grønt, siger Per Kølster i en pressemeddelese.

Ud af de 169 prøver af økologiske vegetabilske fødevarer, som Fødevarestyrelsen har lavet, fandt man påvisninger af Spinosad i to prøver. Bl.a. i økologisk banan fra Ecuador og i økologisk grønkål fra Spanien. Fødevarestyrelsen konkluderer i rapporten, at varerne var i overensstemmelse med varestandarden og således kunne deklareres økologisk.

Kun få rester af sprøjtemidler i dansk frugt og grønt

I rapporten for 2019 blev der i alt taget 2.055 prøver af forskellige typer frugt og grønt, samt af korn, gryn og mel. I 98 procent af fødevarerne var der enten ingen sprøjterester eller sprøjterester under grænseværdien. På den baggrund konkluderer Fødevarestyrelsen, at fødevarerne på det danske marked generelt overholder gældende regler på området. 

En konklusion, der glæder styrelsen.

- Vi skal kunne stole på, at de madvarer, som vi spiser, ikke indeholder skadelige stoffer. Derfor er det meget positivt, at kontrollen igen i år viser, at der generelt er et lavt indhold af pesticidrester i det frugt og grønt, som bliver solgt i de danske supermarkeder, siger enhedschef i Fødevarestyrelsen, Henrik Dammand Nielsen i forbindelse med udgivelsen af rapporten.

Grænseværdierne sættes så lavt som muligt og på et niveau, hvor pesticidresterne ikke er til fare for mennesker.

I otte stikprøver af frugt, 12 prøver af grøntsager og tre prøver af cerealier, blev der fundet sprøjtemidler over grænseværdien. Ud af dem var to prøver danske og 21 prøver udenlandske. Tre stikprøver blev vurderet til at udgøre en sundhedsrisiko og blev derfor trukket tilbage fra markedet. Fødevarestyrelsen følger løbende op på alle analyseresultaterne:

- Alle overskridelser af grænseværdierne er uacceptable. Derfor håndterer vi fund over grænseværdier med markedsføringsforbud. Det er producentens ansvar, at der ikke kommer rester af sprøjtemidler over grænseværdien i maden, siger Henrik Dammand Nielsen.

Han påpeger, at Fødevarestyrelsen i 2021 kører en kampagne, som sætter særlig fokus på importerede fødevarer, fordi det er her, styrelsen oftest finder flest sprøjterester.

Danske forbrugere, som gerne vil mindske sandsynligheden for at indtage sprøjtemidler, kan nedsætte deres indtag med cirka en tredjedel, hvis de køber danskproducerede afgrøder, når det er muligt - og endnu mere, hvis de også køber økologisk.

Få de seneste nyheder fra AgriNews i indbakken

Mest læste | Politik

Nyhedsoverblik

SENESTE NYT

Selvom prisen for rapsfrø på afgrødebørsen i MATIF i Paris har sat sig en anelse hen over de seneste uger, så udviser de tekniske indikatorer fortsat tegn til, at prisen for rapsfrø skal opad på den lange bane.
Rapsprisen udviser fortsat tegn på optur
42403.jpg
Afstemning i Økologisk Landsforening: - Vi vil styrke demokratiet og fremtidssikre i organisationen
Den ugentlige opgørelse fra det amerikanske landbrugsministerium over eksporten af afgrøder ud af USA, var i den grad til den prisstærke side for majs, sojabønner og olierelaterede afgrøder som sådanne. Alligevel oplevede vi i sidste uge et afgrødemarked, der satte sig en anelse i pris.
Imponerende efterspørgsel efter sojabønner
42396.jpg
Demonstrerer imod landbrugsreform: Indiske landmænd holder 'traktor-rally' i hovedstaden på nationaldag
42394.jpg
Finske Wolt scorer 3,2 milliarder kroner til at holde trit med madleveringsboomet
42379.jpg
Til bunds i Covid-19: Tysk kødproducent med i internationalt samarbejde
42376.JPG
Bæredygtigt Landbrug vinder sag om krydsoverensstemmelse på §3
42367.jpg
Ukurante millioner: Fødevare-startup øger værdiansættelse gennem finansieringsrunde
42355.JPG
Minkerstatninger: Mink-milliarder er too little way too late
42349.jpg
Nescafé bruger kaffens kraft til at forbedre flere liv

Mest læste i dag

- Fritgående tamsvin bør flyttes indenfor
Investorer sagsøger Bayer for tab af aktiepriser
Mink-milliarder er too little way too late
Danish Crown øger forspring til konkurrenter
Halmleverandører presset af rekonstruktion
Fødevare-startup øger værdiansættelse gennem finansieringsrunde
Sengetøjsgigant forpligter sig på bæredygtigt bomuld
Indiske landmænd holder 'traktor-rally' i hovedstaden på nationaldag
56 millioner til fire miljøprojekter
Nescafé bruger kaffens kraft til at forbedre flere liv

Mest læste 7 dage

Der er bred enighed om målet, men ikke midlet
Rema 1000 og Schulstad sløjfer hver anden levering med lastbil
Maskingrossist opkøbt
Nykredit har stor succes med grøn maskinfinansiering
Hun skal stå i spidsen for varerne i Danmarks nye lavprissupermarked
Circle K lancerer grønt brændstof til tung transport
Tidligere zoo-direktør bliver formand for Den Danske Naturfond
BASF skal producere medicinalkasser af genanvendt plast til Covid-19-vaccine
Vestager afviser EU-forklaring om minkkompensation
Nyt datomærkningsværktøj skal mindske madspild