EU har godkendt kompensationer til minkavlere

Minkavlernes formand, Tage Pedersen, mener, at regeringen har sløset i sagen om de manglende penge til minkavlerne, der blev vedtaget i Folketinget den 21. december. Foto: Anne-Marie Glistrup
Minkavlernes formand, Tage Pedersen, mener, at regeringen har sløset i sagen om de manglende penge til minkavlerne, der blev vedtaget i Folketinget den 21. december. Foto: Anne-Marie Glistrup

Det vækker frustration, at danske minkavlere endnu ikke har fået nogen af de penge, de er stillet i udsigt for at aflive hele minkindustrien. Nu kan der være et nyt beslutningsforslag på vej, der kan give minkavlerne penge i kassen.

- Det er en kompleks proces, som vi forsøger at gøre så hurtig som mulig. Det er vigtigt for mig, at vi overholder alle love og regler – både i Danmark og i EU. Både vi og Fødevarestyrelsen knokler en vis del ud af bukserne, for at minkavlernes betaling kommer ud så hurtigt som muligt.

Sådan lød det i denne uge i et skriftligt svar fra fødevareminister Rasmus Prehn til TV Syd i anledning af, at de godt 1.000 minkavlere, der har aflivet samtlige mink i Danmark, endnu ikke har fået nogen af de penge, de er blevet stillet i udsigt. 

Men forklaringen om, at udbetalingerne trækker ud, blandt andet fordi det først skal godkendes i EU-systemet med hensyn til EU-regler om statsstøtte, holder ikke.

Det siger fødevareordfører hos Dansk Folkeparti, Lise Bech. 

- Det er helt grotesk, når Mette Frederiksen bliver spurgt til erstatning til minkavlerne på et pressemøde, og hun så siger, at det først skal over EU. For vi har fået bekræftet, at EU har godkendt den måde, det skal foregå på. Så det passer simpelthen ikke, hvad hun står og siger på det pressemøde, siger Lise Bech til.

Godkendt af EU-chefen

Ifølge DF-politikeren skulle bonusordningerne være godkendt fra højeste sted i form af formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen.

- Vi ved, at der er blevet spurgt til det hos von der Leyen, og hun har sagt,at det er en helt ekstraordinær situation, og derfor har de ageret hurtigt. Så derfor ved vi, at det er i orden, siger Lise Bech.

Hun betegner situationen omkring de manglende udbetalinger som »forfærdelig«.

- Helt fra starten af har vi jo bedt om, at man udbetalte et a contobeløb i forbindelse med tempobonusen, for skind og så videre. Man kunne jo bare have valgt at udbetale 75 procent af pengene i første omgang, siger hun.

Tage Pedersen oprørt

Formand for Danske Pelsdyravlere, Tage Pedersen, er på linje omkring det kritisable i at inddrage EU-hensyn til den manglende udbetaling af de forskellige bonusser, der blev vedtaget i Folketinget den 21. december. 

- De skal ikke bruge EU som undskyldning for manglende udbetalinger for udført arbejde. Det har intet med dem at gøre. Det er regeringen, der har sløset. Der er masser af avlere, der har indsendt regninger for udført arbejde, som Fødevarestyrelsen bad os om at udføre, da de ikke kunne nå at aflive alle mink selv. Det er simpelthen dårligt arbejde fra regeringens side, siger  en oprørt Tage Pedersen til TV Syd.

Overvejer nye skridt

Forløbet omkring de manglende betalinger får nu Lise Bech til at overveje at tage nye skridt i sagen, blandt andet et beslutningsforslag om at gøre nogle af pengene tilgængelige ved hjælp af et beslutningsforslag i Folketinget.

- Vi er da nødt til at gøre alt, hvad vi kan. Så må vi lave et beslutningsforslag, der siger, at der skal udbetales nogle penge til minkavlerne. Bare et eller andet. Det er så svært at agere i, fordi hvad er undskyldningen for ikke at gøre det? Det er hovedrystende, siger Lise Bech.

Forhandlinger på vej?

På tirsdagens pressemøde sagde statsminister Mette Frederiksen, at man rent politisk set ikke var et sted, »hvor vi kan sætte det sidste punktum i de politiske forhandlinger«. Men hvis der er forhandlinger i gang, så er det i givet fald uden deltagelse fra DF, fortæller Lise Bech.

- Vi er i hvert fald ikke blevet indkaldt til nogen forhandlinger. Jeg havde faktisk forventet, at vi ville blive indkaldt til forhandlinger inden julen, men det skete jo ikke. Vi har jo ikke hørt noget som helst fra regeringen i lang tid, og det er dybt kritisabelt, siger fødevareordføreren fra DF.

Det hører med til historien, at forhandlingerne om kompensation til minkavlerne foregår i Erhvervsministeriet. Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er imidlertid syg, og derfor er opgaven lagt i hænderne på fungerende erhvervsminister Morten Bødsgaard (S). 

- Det er et problem

Også fødevareordfører hos De Konservative, Mona Juul, undrer sig over den manglende forhandlingsaktivitet.

- Vi startede med at forhandle med en erhvervs- og en fødevareminister, så kommer der en ny fødevareminister, og så bliver forhandlingerne flyttet over i Finansministeriet, hvor det så ikke er den normale finansminister (Nicolai Wammen, red.), men Morten Bødskov, siger Mona Juhl til Avisen Danmark. 

Det er et problem, når man flytter rundt på forhandlingerne. Der er nogle ting, som kan gå tabt, når man flytter fra det ene ministerium til det andet, siger hun.

- Jeg ved ikke, om det har spillet ind, da vi forhandlede med Bødskov op mod jul, men jeg må bare konstatere, at vi ikke kunne lande en aftale om erstatning til minkavlerne. Jeg begriber ikke, hvorfor vi ikke kan komme videre med forhandlingerne om den kompensation, tilføjer hun.

Morten Bødsgaard siger til Avisen Danmark, at der er forhandlinger i gang, men at »der er andre partier i Folketinget«.

Få de seneste nyheder fra AgriNews i indbakken

Mest læste | Politik

Nyhedsoverblik

SENESTE NYT

41918.jpg
Rapsprisen korrigerer nedad – men peger op på lang sigt
Den russiske regering besluttede i december måned at pålægge eksporttold på russisk hvede. Denne eksporttold vil nu blive sat endnu højere op på grund af frygt for en eskalerende inflation i landet.
Rusland vil sætte eksporttolden yderligere op for hvede
De ukrainske kornpriser til eksport rammer nu det højeste niveau i mere end syv år.
Ukrainsk eksportpris for hvede i ny rekord
41911.jpg
Fusion med fordele: Forsikringsmæglere i ny form styrker landmændenes forsikring
41909.jpg
En kold overraskelse: Fund af Covid-19 på is i Kina
41907.jpg
7,4 millioner kroner afsat til klima-projekter
41903.jpg
KHL sender 3 millioner tilbage til medlemmerne
41892.jpg
L&F mener: Mere risikovillig eksportkredit er godt nyt for fødevareklyngen
41887.jpg
Hvor mange bliver fyret på grund af kvælstofkrav?
41880.jpg
Den grønne bølge rammer snart maskinerne

Mest læste i dag

Udledning skal ned med yderligere 15.000 tons
Oliefrø fastholder de prisfaste takter
Dagrofa indgår stor aftale med Naturli' om plantebaserede fødevarer
BASF lancerer nyt aktivstof i insekticider
Tidligere zoo-direktør bliver formand for Den Danske Naturfond
Sympatisører skal demonstrere mod indisk landbrugsreform i København
Nyt dansk forsøgsprojekt med Conservation Agriculture i støbeskeen
Minkforhandlinger genoptaget med 15-17 milliarder på bordet
Lagkagehuset bliver fast partner hos Too Good To Go
Hun skal stå i spidsen for varerne i Danmarks nye lavprissupermarked

Mest læste 7 dage

Landbrugets legitimitet er under pres
Arla Foods vil fordoble onlinesalg af mejeriprodukter
Danskernes bio-skrald skal gøde markerne
Dagrofa indgår stor aftale med Naturli' om plantebaserede fødevarer
BASF skal producere medicinalkasser af genanvendt plast til Covid-19-vaccine
Brug Covid-19-genopretning til at stoppe skadelig fødevareproduktion
Nyt dansk forsøgsprojekt med Conservation Agriculture i støbeskeen
Ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Danish Crown køber svensk pølseproducent
Cargill åbner gigantisk foderfabrik i USA