Baltic Pipe-kommission: - Erstatningerne burde være højere

- Vi er i den grad oppe mod et system og fastlagte rammer, hvor vi har meget lidt bevægelsesfrihed. Men vi kæmper, det vi kan, siger Ib W. Jensen om sin rolle ved ekspropriationsforretningerne. Arkivfoto
- Vi er i den grad oppe mod et system og fastlagte rammer, hvor vi har meget lidt bevægelsesfrihed. Men vi kæmper, det vi kan, siger Ib W. Jensen om sin rolle ved ekspropriationsforretningerne. Arkivfoto

Medlem af ekspropriationskommissionen finder ikke, at erstatningerne modsvarer lodsejernes ulemper ved den kommende Baltic Pipe gasledning. – Men det er politisk bestemt, påpeger Ib W. Jensen.

Nogle af de fynske lodsejere, der skal lægge jord til den kommende store Baltic Pipe-gasledning, har haft besøg af ekspropriationskommissionen, Her bliver de præsenteret for erstatningsbeløb for de servitutter og ulemper, som transmissionsledningen fra Nordsøen til Polen forvolder på markerne, i deres baghave eller måske tæt fordi huset. I sidste uges LandbrugFyn kunne læses om oplevelserne, ejeren af Rønningesøgaard med to kilometers linjeføring på sine arealer havde ved besøget.

I den kommende tid vil ekspropriationskommissionen besøge flere lodsejere i retning mod vest, det vil sige syd for Odense og videre mod Bellinge, syd om Tommerup, mod Barløse, Gelsted og frem til Svenstrup, hvor den en meter store gasledning føres ud i Lillebælt (se kortet).

- Det er en ren formssag, og vi lodsejere er blot i vejen, lød det blandt andet fra Stig Bille Brahe Selby efter kommissionens visit på Rønningesøgaard. Vi må blot tage erstatningen på de seks en halv krone pr. kvadratmeter til efterretning, og så leve med alle ulemperne måske til evig tid. 

Forstår frustrationer

Ib W. Jensen, Glamsbjerg, der er med i ekspropriationskommissionen, udpeget af de fynske kommuner, forstår godt lodsejernes frustrationer og protest over at skulle være vært for et sådant projekt.

- Det er imidlertid en politisk beslutning, også hvad angår erstatningens størrelse, oplyser den tidligere familielandbrugsformand og nuværende medlem af Assens Byråd for Venstre.

Personligt finder han erstatningen for de to gange fem meter omkring røret for lille i forhold til de mange servitutter, som ejendommen får tinglyst.

- Det svarer til 65.000 kroner pr. hektar, og så må du ikke slå en hegnspæl i jorden, uden at du skal spørge først. Du må heller ikke bygge eller plante hen over ledningen. Så skulle jeg kunne have bestemt noget, burde man som minimum have fået jordprisen i området, svarende til måske 150.000 kroner pr. hektar.

Ib W. Jensen påpeger, at jorden, hvor Baltic Pipe-ledningen ligger, godt må dyrkes, men at nydræning vil give udfordringer.

Erstatning senere

Han understreger videre, at strukturskader dækkes, også efter flere år. Det vil være let at kunne konstatere med dronefotos eller cropsat-satellitten som dokumentation.

- Derfor er der mulighed for at få yderligere erstatning på det tidspunkt, hvis det viser sig, at den oprindelige erstatning ikke rækker i forhold til strukturskaderne, påpeger Ib W. Jensen, der udmærket forstår, at landmændene ikke ligefrem klapper i hænderne over eksproprieringen.

- Desværre sidder man som en lus i denne kommission, nærmest uden at kunne gøre noget. Nærmest kun omkring det praktiske, når jeg og Kaj (Kaj Pilegaard Nielsen, red.) trods alt har landmandskasketter på i forhold til juristerne, landmålere og andre i kommissionen. 

Erstatning for herlighedsværdier

Mens det for erhvervsjord nærmest blot for kommissionsmedlemmerne blot er at kigge i tabellen, er der andre muligheder, når det gælder herlighedsværdier som haver eller gamle træer, som påvirkes af linjeføringen.

- Her har vi et spillerum, hvor vi kan beslutte at yde en ekstra erstatning. Denne mulighed kunne jeg godt have tænkt mig, også når det gælder erhverv, for at yde samfundet denne tjeneste, forsikrer Ib W. Jensen.

I den kommende tid forventer han også udfordringer, idet gasledningen syd om Odense skal placeres i området, hvor der måske en dag kan være byggegrunde eller råstofudvinding.

- Så længe området ikke er udpeget til sådanne formål, vil man her ikke kunne få en bønne mere end reglerne foreskriver.

- Det er også politisk besluttet. Så det er i den grad et system og fastlagte rammer, vi er oppe imod. Vi har meget lidt bevægelsesfrihed, men vi kæmper, det vi kan, siger Ib W. Jensen om sin rolle ved ekspropriationsforretningerne.

Ekspropriationskommissionen

Følgende er udpeget som medlemmer af kommissionen, der udfører ekspropriationsforretningerne hos de fynske lodsejere, som berøres af den kommende Baltic Pipe gasledning:

Formand (kommissarius): Jurist Helle S. Andersen

Udpeget af transportministeren: Gunner Lorentzen og Ole Christophersen

Udpeget af fælleskommunale liste: Ib W. Jensen og Kaj Pilegaard Nielsen

Repræsentant for de respektive kommuner: Udpeges alt efter stedet, hvor ekspropriationsforretningerne foregår

Ledende landinspektør: Dorte Ellegaard

Kommissionens sekretær: Fuldmægtig Kristian Pless

Få de seneste nyheder fra AgriNews i indbakken

Mest læste |

Nyhedsoverblik

SENESTE NYT

Selvom prisen for rapsfrø på afgrødebørsen i MATIF i Paris har sat sig en anelse hen over de seneste uger, så udviser de tekniske indikatorer fortsat tegn til, at prisen for rapsfrø skal opad på den lange bane.
Rapsprisen udviser fortsat tegn på optur
42403.jpg
Afstemning i Økologisk Landsforening: - Vi vil styrke demokratiet og fremtidssikre i organisationen
Den ugentlige opgørelse fra det amerikanske landbrugsministerium over eksporten af afgrøder ud af USA, var i den grad til den prisstærke side for majs, sojabønner og olierelaterede afgrøder som sådanne. Alligevel oplevede vi i sidste uge et afgrødemarked, der satte sig en anelse i pris.
Imponerende efterspørgsel efter sojabønner
42396.jpg
Demonstrerer imod landbrugsreform: Indiske landmænd holder 'traktor-rally' i hovedstaden på nationaldag
42394.jpg
Finske Wolt scorer 3,2 milliarder kroner til at holde trit med madleveringsboomet
42379.jpg
Til bunds i Covid-19: Tysk kødproducent med i internationalt samarbejde
42376.JPG
Bæredygtigt Landbrug vinder sag om krydsoverensstemmelse på §3
42367.jpg
Ukurante millioner: Fødevare-startup øger værdiansættelse gennem finansieringsrunde
42355.JPG
Minkerstatninger: Mink-milliarder er too little way too late
42349.jpg
Nescafé bruger kaffens kraft til at forbedre flere liv

Mest læste i dag

- Fritgående tamsvin bør flyttes indenfor
Investorer sagsøger Bayer for tab af aktiepriser
Mink-milliarder er too little way too late
Danish Crown øger forspring til konkurrenter
Halmleverandører presset af rekonstruktion
Fødevare-startup øger værdiansættelse gennem finansieringsrunde
Sengetøjsgigant forpligter sig på bæredygtigt bomuld
Indiske landmænd holder 'traktor-rally' i hovedstaden på nationaldag
56 millioner til fire miljøprojekter
Nescafé bruger kaffens kraft til at forbedre flere liv

Mest læste 7 dage

Der er bred enighed om målet, men ikke midlet
Rema 1000 og Schulstad sløjfer hver anden levering med lastbil
Maskingrossist opkøbt
Nykredit har stor succes med grøn maskinfinansiering
Hun skal stå i spidsen for varerne i Danmarks nye lavprissupermarked
Circle K lancerer grønt brændstof til tung transport
Tidligere zoo-direktør bliver formand for Den Danske Naturfond
BASF skal producere medicinalkasser af genanvendt plast til Covid-19-vaccine
Vestager afviser EU-forklaring om minkkompensation
Nyt datomærkningsværktøj skal mindske madspild